divendres, 12 de desembre de 2014

Jaume Cabré a la biblioteca

Jaumé Cabré a Sant Hilari

Una visita excepcional, almenys per les dues dotzenes de lletraferits que el 4 de desembre vam assistir a la conferència-coloqui que la Biblioteca ens va oferir de Jaume Cabré sens dubte uns dels millors escriptors contemporanis.

Com escriptor es va definir com un lector que rellegeix i a continuació va fer-nos un repàs de la seva obra, el significat de cada un dels llibres, de com qualsevol d’ells no es pot explicar sense l’existència dels altres. La seva obra, ens va dir, és com una escala, cada esglaó és un llibre que dóna accés al següent i el fa possible, Es va detenir especialment en “Viatge d’Hivern”, un llibre de contes, un homenatge a Schubert, un dels seus músics preferits, llibre que vam llegir amb plaer al club de lectura i que descobrim a mesura que anem avançant, on cada conte està relacionat amb els altres d’una forma inesperada.
També es va referir a la seva darrera novel·la “Jo confesso” en la que ha esmerçat vuit anys d’intens treball.
Vam assistir a una detallada explicació del seu procés creatiu, de com ell a l’escriure un llibre viu intensament  amb els seus  personatges, de com els va descobrint a poc a poc, de com els enquibeix en la seva història fins que al final assumeixen la seva pròpia vida i van marxant. És en aquest moment quan Jaume Cabré ens va dir que cal deixar d’escriure, el seu llibre s’ha acabat o millor, dóna per definitivament inacabat el llibre.
Jaume Cabré es persona amb un ampli ventall d’interessos artístics, amb la música i la pintura, cosa que es reflexa abastament en la seva literatura.
En un llibre recent sobre el seu pensament, l’autor conclou:”qui llegeix qualsevol paràgraf de qualsevol obra seva a poc a poc descobrirà que la seva literatura és música”*

Els que vam tenir el privilegi d’assistir a la seva conferència i a l’enriquidor col·loqui posterior vam ser testimonis d’un acte literari de categoria.

*Què pensa Jaume Cabré de Cristòfor A. Trepat.


Escrit per en Josep Lluís Taberner

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada